Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest… Krawatencross schreeuwt om zijn gladiator'

Krawatencross 2024

Column Bart Obbels : 'Vanuit het duivennest…        'Veel volk zondag op de Krawatencross in Lille. Veel volk, maar laat ons eerlijk zijn, niet de massa die eigen is aan cyclocross in dit Vlaamse wielerland. Eerder dit seizoen was ik aanwezig op de veldritklassieker in Zonhoven. In de inmiddels legendarische zandput op dat parcours beleefde ik samen met ettelijke duizenden feestvierders de koudste namiddag van het jaar. Ik besefte toen eens te meer dat veldrijden een sport voor en van het volk is. De sportieve prestaties zijn ondergeschikt aan het amusement, kortom het vertier. Bijvoorbeeld, het volk juichte als de latere winnaar Mathieu Van der Poel de zandkuil indook, maar joelde vooral minuten later als een van de mindere goden een buiteling in het zand maakte en zijn achtervolgers mee in de schade deelden.

Het riep in mij de gedachte op: ‘Panem et circenses’ of uit het Latijn vertaald ‘brood en spelen’. Het betreft een uitdrukking uit de tijd van de Romeinen waarin de heersers de gunst van het volk probeerden te winnen door hen te plezieren met eten en vermaak wat onder andere leidde tot het organiseren van gladiatorengevechten zoals in het Colosseum in Rome. Je weet nog wel, duim van de keizer omhoog of omlaag. Bij een zege van de gladiator juichte het volk, bij de duim omlaag voor de verliezende held evenzeer. Dit alles om het volk te sussen zodat keizers en andere heersers onbekommerd hun wil konden doordrijven.

Veldrijden in dit Vlaamse land heeft, hetzij in iets mindere fatale mate, veel weg van brood en spelen. In Zonhoven kraakte de grond onder de vriestemperaturen, maar dronk de massa nog kouder bier en stonden er ellenlange rijen aan de frietkoten en hamburgerkramen. Eten en drinken terwijl de veldrijders voor de spelen zorgden en gingen duimen omhoog en omlaag. Zondag in Lille ietwat dezelfde taferelen al was het hoorbaar dat niet iedereen werd gesust door het nochtans boeiend wedstrijdverloop. Hier en daar hoorde je het volk morren. En dat had niets te maken met de immer perfecte organisatie van deze Krawatencross waar voorzitter Jef Van den Broeck en zijn 250 enthousiaste helpers weerom borg voor stonden, maar wel met de afwezigheid van de plaatselijke gladiator die niet thuis gaf in zijn eigen arena. Net als in woonplaats Herentals stuurde ook Wout van Aert in geboortedorp Lille zijn kat. Lille past niet in het trainingsschema van de plaatselijke wielerheld. Alle begrip daarvoor want Van Aert legt heel bewust de accenten op het wegseizoen. Wout heeft een doel en daar moet alles voor wijken. Maar zijn afwezigheid, net als deze van die twee andere tenoren Van der Poel en Pidcock zwakte de affiche in Lille enorm af en was ook merkbaar in het aantal toeschouwers. Laatstgenoemde twee tot daaraan toe, maar Wout van Aert, dat voelde aan als een pijnlijk gemis voor zijn Kempense supportersschare die zijn gladiator adoreert, toch?

Het zij zo, de Krawatencross overleefde ook deze keer zonder Van Aert, Van der Poel en Pidcock. En meer, ergens op de omloop botsten we op een dame die heel actief een kartonnen bord in de lucht stak om in het oog van de camera te geraken. ‘Nog 6 dagen Toon! Succes’, luidde het opschrift op haar plakkaat. Een boodschap voor Toon Aerts uit het naburige Rijkevorsel. Aerts werd twee jaar geleden voor vier jaar geschorst toen bij een dopingcontrole een verboden product werd gevonden. Omdat de UCI inmiddels tot de conclusie kwam dat het product niet doelbewust werd ingenomen, werd de straf gehalveerd. Toon, die steeds zijn onschuld is blijven uitschreeuwen, mag zaterdag aanstaande in Sint-Niklaas starten aan zijn seizoen. Tijdens zijn verbanning uit het veldritcircuit is hij evenwel keihard blijven trainen met maar een drijfveer in het achterhoofd: revanche nemen voor zoveel onrecht en onmacht. De arena in Sint-Niklaas mag zich opmaken voor een geprikkelde gladiator die tijdens en na zijn gevecht vooral zal genieten als het volk bij zijn passage de duim omhoog steekt. En vermits Toon voldoet aan de definitie van Krawaat, mag voorzitter Van den Broeck hem nu al toevoegen aan het lijstje met gladiatoren voor de volgende editie van zijn jaarlijks spektakel op de Lilse Bergen.'

Journalist Bart OBBELS & foto's / NNieuws.

Krawatencross 2024 - Toon Aerts supporter

Krawatencross 2024 - Toon Aerts supporter

Krawatencross 2024

Deel dit artikel